26 nov. BTX: Conferència “Atlantis, la ciència del mite (23/11/2018)
El 23 de novembre, el periodista gallec Emilio Varela, especialitzat en temes científics i divulgatius, va fer una conferència al nostre centre sobre “L’Atlantis, la ciència del mite”. Va durar 3 hores i amb la seva màgia va mantenir els alumnes, de “Biologia i Geologia” i “Curiositats científiques” de 4t de l’ESO i de Biologia i CTMA de Batxillerat, en silenci i amb un gran interès.
Partint del mite de l’Atlàntida, Emilio ens va explicar com civilitzacions molt antigues, com la minoica (Grècia), però alhora molt desenvolupades, fa 3.600 anys van desaparèixer, possiblement per una erupció volcànica situada a l’illa de Thera, actualment Santorini. L’erupció va ser més forta que la que va enterrar Pompeia (grau 7 sobre 8 de perillositat). Emilio, a més d’explicar el vulcanisme amb un cert detall, ens va mostrar algunes de les restes culturals minoiques que es troben en els museus de Grècia (Heraclion…), mitjançant fotos i vídeos, que no només ajudaven a entendre millor els conceptes, sinó que van fer molt amena la conferència.
La desaparició de grans civilitzacions en el passat ens va fer pensar que la nostra tampoc és immune, però a diferència de les antigues, ara sabem quins són els nostres riscos i impactes: degradació del mediterrani (turisme excessiu, contaminació…), el canvi climàtic… i com s’ha d’actuar per minimitzar-los. El desastre és evitable si cadascun de nosaltres aporta el seu gra de sorra: prescindir dels plàstics d’un sol ús, disminuir el consum…
Finalment la conferència va acabar amb preguntes que havien despertat l’interès dels alumnes. Van ser 3 hores molt ben aprofitades, en part gràcies a la passió que posa l’Emilio en les seves explicacions i en saber relacionar també les diferents disciplines: història, filosofia, geologia, ecologia…
A continuació s’exposen algunes de les opinions dels alumnes.
Personalment, la xerrada d’Emilo Varela em va semblar súper interessant, per tota la passió i dedicació que posava per transmetre’ns els seus coneixements. Jo ja coneixia la civilització minoica, però he après moltíssimes coses gràcies a ell. He de dir que, al principi, el fet que era una xerrada de 3 hores no m’agradava gaire, però al final se m’han quedat curtes, gràcies al dinamisme amb que portava la xerrada, els recursos audiovisuals que utilitzava i que ens interpel·lés dins de la xerrada a través de preguntes. En conclusió, va ser una xerrada molt satisfactòria i útil, ja que m’ha ensenyat més coses de les que sabia.
2n Batxillerat
Va ser una experiència molt interessant i em va sorprendre molt l’explicació tant entregada i entretinguda. La relació entre la història i la ciència , i entre la vivència personal i l’explicació dels fets, acompanyat de les fonts digitals amb aquelles imatges tan espectaculars; em van sorprendre molt i impulsar a visitar els llocs mostrats.
2n Batxillerat
La xerrada em va agradar moltíssim. Trobo que era una xerrada que englobava moltes coses, tan científiques com no científiques, i que enllaçava molts temes diferents. Era una bona manera de conscienciar a la gent del problema de la contaminació, relacionant-ho amb catàstrofes passades. També una bona manera de conscienciar-nos en que hem d’informar-nos més, ja que va dir una frase que em va agradar molt: “Solamente se puede proteger lo que se conoce”. Un aspecte negatiu és que a vegades anava massa ràpid, i encara li van faltar coses per explicar. Recomanable al 100 %.
2n Batxillerat
Jo personalment vaig quedar molt sorprès. La seva claredat, la quantitat de dades i la manera en que parlava demostrava molt clarament la seva passió i interès pel que estava parlant. També gràcies a la seva presentació vaig poder-me enrecordar de dades sobre volcans que, després d’anys sense tocar el tema, havien quedat “enterrades sota cendra” i gràcies a la presentació he pogut recordar-les una vegada més.
2n Batxillerat
No Comments